Fortsatt mye korn på rot i Innlandet

18.10.2019 (Oppdatert: 21.10.2019) Morten Berntsen, Harald Solberg

KORN: Selv om vi skriver midt i oktober, står det fortsatt betydelig arealer uhøstet. I enkelte områder er det flere produsenter som knapt har startet treskinga. Kornrådgiverne anslår at i underkant av 10 000 dekar korn står ute.

Kornrådgivere i Innlandet estimerer at i underkant 10 000 dekar står uhøstet i regionen. FOTO: Morten Berntsen

– Per nå er det viktigst å få kornet i hus, sier Harald Solberg, kornrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

 

Varmluftstørke er nødvendig

Han gjør oppmerksom på at det er svært kostbart å levere rått korn. 

– Mens tørketrekket er 17 øre for korn med 20 prosent vann, er det hele 58 øre i trekk for 30 prosent vann, forteller Solberg. 

Han vil derfor råde alle bønder som har korn stående ute om å inngå en leietørkingsavtale med en nabo som har varmluftstørke. Det vil gi en merverdi for kornet. 

– Vi vil fråråde å bruke kaldluftstørke da kald og fuktig luft har liten tørkeevne. I gråvær med fem grader og relativ fuktighet på mer enn 80 prosent, er kornets vanninnhold ved likevekt mer enn 19 prosent, forklarer rådgiveren. 

LES MER: Grundregler for tørring og lagring af korn

Dessuten gjør Solberg oppmerksom på at tørketrekket ved levering etter 1. november øker betraktelig. 

Du kan lese mer om tørketrekk i blant annet Felleskjøpets kornguide

 

Fortsatt håp

Harald Solberg vil allikevel ikke avskrive kornet som står ute. Han forteller at de siste årene har det annethvert år vært sen innhøsting. 

– I 2015 høstet vi vårraps 24. oktober, i t-skjorte på åpen tresker. det er derfor fortsatt mulighet til å få lotørk nok. Svært mye av uhøstet areal er stående åker, noe som gir økte muligheter for fortsatt å få inn kornet, sier Solberg. 

Gode treskeforhold i vårraps 24. oktober 2015. Åsmund har brettet opp skjorteermene i godværet. FOTO: Harald Solberg.

Han har sett på langtidsværmeldinga til Accuweather hvor det varsles hovedsakelig oppholdsvær til uka og videre inn i november. 

– Med sol kommer kuldegrader på natta og dermed få timer brukbart treskevær. Om kornet blir treskbart med tørr halm, tørker derfor ikke kornet stort, og en må forvente høy fuktighet også ved gode treskeforhold, avslutter Solberg. 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.