– Sjekk stigen i gjødselkummen din!

29.10.2019 (Oppdatert: 15.12.2020) Morten Berntsen

HMS: – Når sjekka du stigen i gjødselkummen sist? spør Einar Dobloug, bygningrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

Husk å sjekke stigen i den utvendige gjødselkummen. FOTO: Terje Skogheim

Han ønsker å rette fokus mot stigen som er plassert på innsiden av gjødselkummen. I Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav stilles det blant annet krav til at gjødselkummen skal utstyres med innvendige stigtrinn eller andre redningsinnretninger. Hvis uhellet er ute og du ramler i kummen, skal du ha mulighet til å komme deg opp igjen. 

– Den er montert i et tøft miljø, og metallet vil korrodere over tid. En stige som ikke er i orden vil gi deg en falsk trygghet, sier Dobloug. 

Han oppfordrer alle til å ta en kikk på stigen i kummen for å sjekke tilstanden, og gjerne gjøre det før gjødselnivået i kummen blir for høyt. 

 

Lag rutiner for sjekk

– Vi sjekker ikke stigen i seg selv, men vi omtaler sikring av gjødselkummer som et generelt tema under vernerundene vi utfører hos medlemmer, sier Linn Thorud, HMS-rådgiver i NLR Innlandet. 

Hun råder alle til å lage seg gode rutiner for sjekk av stigen. Gjerne på en tid av året hvor det er lavt nivå av gjødsel i kummen. 

– I tillegg er det viktig å ha fokus de øvrige sikringstiltakene av gjødselkummen, slik at du slipper å falle nedi der i utgangspunktet, sier hun. 

I forskriften er det beskrevet hvilke krav som stilles til sikring av utvendige gjødselkummer. 

> Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav

Er du i tvil om tilstanden på din stige eller øvrig sikringsutstyr av utvendig gjødslingskum? Ta kontakt med rådgiver i dag. 

 

Ta kontakt med rådgiver for spørsmål

Einar Dobloug, byggteknisk rådgiver:

einar.dobloug@nlr.no / 990 14 640

 

Linn Thorud, HMS-rådgiver:

linn.thorud@nlr.no / 977 45 586Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.