Selger småpotet til restauranter

03.01.2019 (Oppdatert: 03.01.2019) Morten Berntsen

Hver fjortende dag fyller Stig Rune Stai på Kvikne i Hedmark opp bilen med småpoteter av Mandel, og reiser inn til Trondheim. Poteter som tidligere ville gått til avrens er forvandlet til et gourmetprodukt.

Stig Rune Stai, på Kvikne i Hedmark, har funnet et økonomisk gunstig anvendelsesområde for småpoteter. Størrelser som ellers ville gått til avrens, kjører han til restauranter i Trondheim. Foto: Morten Berntsen

– Du skal være glad i å se på potet, sier Stig Rune Stai. 

– Du skal være glad i å se på potet.

Han står på sorteringsbordet og sorterer ut småpoteter av årets mandelpotet-avling. Dette er poteter som vanligvis går til sprit- eller potetmelproduksjon, men den innovative Kvikne-bonden har funnet et anvendelsesområde helt i andre enden av skalaen. 

– Hver fjortende dag laster jeg opp bilen, og kjører til Trondheim. Her leverer jeg småpoteter til flere av byens restauranter, forteller han. 

Det kan bli mange timer ved sorteringsbordet når småpoteter skal leveres til noen av Trondheims restauranter. FOTO: Morten Berntsen

 

Startet med vareprøve

Vi skrur tida tilbake til vinteren 2011. Det er fortsatt sju år til Stig Rune og kona tar over gården etter hans far, men allikevel klarer ikke den engasjerte bonde- spiren la være å tenke på all småpoteten som blir sortert ut og kastet. Han vasker et parti med småpoteter med en størrelse opp til cirka 35 gram, og tar det med som vareprøve til restauranter i Trondheim. Det blir starten på et småpoteteventyr som har vokst for hvert år. 

– Vi leverer så mye vi klarer, og er snart opp i mot det vi klarer rent kapasitetsmessig, sier Stai, som har et mål om at familien skal klare arbeidet sjøl. I de mest hektiske periodene, når poteter skal leveres til pakkeriet, kjører Stig Rune Stai og faren skift for å få pakket mest mulig småpotet.

– Vaska småpotet er ferskvare. Derfor vasker og pakker vi så nært opp til levering som mulig, sier han.

 

Viktig med kundekontakt

Turen til byen tar én arbeidsdag, men det mener Stig Rune Stai at er vel anvendt tid.

– Det er fint å komme ut til kunden, og selv levere varene rett på døra hos restaurantene. Lokalmat rett fra bonden er i vinden, og det nyter vi godt av, sier han.

– I tillegg er det godt å komme seg ut av bygda litt, supplerer han, med et glimt i øyet.

Rent økonomisk anslår Stai at småpotetsalget utgjør drøye 15 prosent av den totale potetomsetninga på gården. I tillegg har han også et utsalg av uvaska Mandelpotet på gården. Hit kommer faste kunder fra fjern og nær, uten at han har gjort noe for å markedsføre tilbudet.

– Her er det jungeltelegrafen som arbeider. Overraskende mange kunder kjøper 25 kg sekker med Mandelpotet, sier han.

 

Stadig utvikling

– Det må være utvikling hele tida. Man kan ikke stå rolig, sier Stig Rune Stai.

Og mye har skjedd siden oppstarten. Et nytt lager stod i 2016 klart, og endelig var både lager og pakkeri plassert under samme tak.

– Innovasjon Norge var med og støttet utbygginga av lageret. Når vi skal levere potet, kan vi kjøre bilen inn i lageret, og vi slipper å kjøre potetene ut på tunet, forklarer Stai.

Ytterligere vitnesbyrd om framgang og endring finner vi i to hull på veggen i lageret. Nå har Stig Rune begynt å tørke potetene rett etter opptak. To vifter er montert i veggen, og rundt disse stabler han kassene når de kommer inn fra jordet.

– Det er kapasitet til å tørke 80 kasser samtidig, sier han.

Dette skal gi redusert fare for sølvskurv, og bedre lagringsegenskapene til poteten.

 

Utfordrer naturen

– Sommeren er desidert den største utfordringen vi har i produksjonen, slår Stai fast.

Med potetdyrking 540 meter over havet, blir man stadig satt på prøve av naturen. Det er ikke uvanlig at det er frost om nettene midt på sommeren, noe som rammer potetprodusenter svært hardt.

– Ei potetplante tåler i teorien 0,4 kuldegrader, så det er små marginer, forteller Vidar Westum, potetrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

Westum forteller at det år om annet kommer en sommer hvor man opplever nattefrost, og at potetdyrkere i Østerdalen vet hva de må gjøre.

– Det er etter hvert utviklet systemer som varsler potet- produsenter når det er fare for nattefrost. Da er alle ute og setter i gang vanningsanlegget for å frostvanne. Fritt vann på bladene hindrer at plantene fryser, forklarer rådgiveren.

Vidar Westum, rådgiver i NLR Innlandet, ser på årets mandelpotetavling sammen med dyrker Stig Rune Stai. FOTO: Morten Berntsen

 

God kvalitet

Selv om sommeren har satt produsentene på prøve, er Stig Rune Stai godt fornøyd med knollene som er under riset.

– Det ser ut til å være generelt gode avlinger, noe som kanskje påvirker oppgjørsprisen. Derfor er det viktig å produsere en vare av god kvalitet. God kvalitet betyr mer enn tonnasje, sier Stai.

– Kvaliteten må produseres på jordet, det er ikke noe man kan sortere seg til, supplerer Vidar Westum.

Stig Rune Stai er opptatt av kundetilfredshet, og at forbrukerne er fornøy med varen han produserer. Derfor setter han strenge krav til kvaliteten på potetene. 

– Kvalitet er prioritet én. Det som er i sekken må være ypperste vare. Derfor er jeg nok strengere enn kundene mine med tanke på kvalitet, sier han.

 

Ingenting går til spille

Tilbake i sorteringsrommet står Stig Rune Stai og forbereder et lass til noen av Trondheims restauranter. Med strenge krav til kvaliteten som leveres, vil det bli mange knoller som ikke slipper gjennom nåløyet. Allikevel går ikke potetene til spille.

– De 130 vinterfôra sauene i fjøset nyter nyvaska poteter hver dag i innefôringsperioden. All potet som sorteres ut kjøres til fjøset, forteller Stai.

For framtida ønsker Stig Rune Stai å fortsette produksjonen av kvalitetspoteter. Han håper at fokuset på lokalprodusert mat holder seg.

– Vi ønsker at forbrukeren skal være fornøyd med varene som kommer fra gården, avslutter potetprodusenten.

Mandelpotet

Er en gammel landsort kjent for sin svært gode matkvalitet. Opphav og nasjonalitet er ukjent, men sorten ble ført opp på norsk sortsliste i 1953. Knollene er lange og mandelformede med grunne grohull. Skallet er hvitt og kjøttfarsen er gul. Den er melen. Sorten brukes noe til ferdigpotet og chips. 

 

Kilde: potet.no



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.