Innlandsjordbæra er klar

26.06.2020 (Oppdatert: 26.06.2020) Morten Berntsen

JORDBÆR: Med høye temperaturer modnet Innlandsjordbæra i rekordfart. Nå plukkes det for fullt og de søte sommerfristelsene er ute i butikker.

Smakfulle Innlandsjordbær er nå klare. FOTO: Morten Berntsen Livenengen

– Vi lå an til en normal start for jordbærplukking i Innlandet, som ville vært om ei ukes tid. Den siste tidas varme vær har i imidlertid framskynnet plukkinga noen dager. Med det er nå Innlandsjordbæra klar, sier Jørn Haslestad, bærrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

 

Utfordrende mannskapsmønstring

Den plutselige modninga har skapt hodebry for dyrkerne, som denne sesongen har ekstra utfordringer med å stable på beina et plukkekorps. Med restriksjoner på utenlandsk arbeidskraft og karanteneregler, ble mange tatt på senga av den litt tidlige bærmodninga. 

– Innførte smitteverntiltak gir redusert kapasitet på innlosjeringsfasilitetene hos dyrkerne, noe som igjen går utover mannskapsstyrken. Mange har derfor tatt inn norsk ungdom som plukkemannskap denne sesongen, sier Haslestad.

LES OGSÅ: Norsk ungdom strømmer til jordbæråkeren (NRK Innlandet)

Selv om det avlingsmessig ser ut til å bli en god sesong, lover ikke rådgiveren unormalt god tilgang på norske jordbær.

– Mange dyrkere pløyde om gamle jordbærfelt i vår, da det ble klart at tilgangen på plukkemannskap ville bli redusert. Dette gir i sum en lavere tilgang på norske bær, sier Haslestad.

 

Solsøte jordbær

Selv om det varme været har skapt noen utfordringer for dyrkerne, er det i større grad positivt for den som skal spise bæra.

– Sol og varme gir oss søte og gode bær, forklarer rådgiveren.

LES MER: Norske jordbærsorter vinner smakstest

Det er nå de tidligste sortene som går ut fra dyrkere til forbrukere, og Haslestad kan forsikre om at det vil være Innlandsjordbær i markedet ei god stund framover.

– Hovedsesongen er fra nå og fram til begynnelsen av august. I tillegg vil noen få, men seine felt, modnes helt på tampen og gi en liten forlengelse av tilgangen på Innlandsjordbær et stykke ut i august, sier Jørn Haslestad.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.