Prognosehøsting gir presis slått

22.05.2020 (Oppdatert: 03.06.2020) Morten Berntsen

VIDEO: Hver forsommer før førsteslåtten reiser grovfôrrådgivere rundt i Innlandet med saks og bøtte. På kne i enga høster de ut ei prognoseprøve. Denne gir svaret på når bonden skal slå graset.

Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver, utfører flere av prognosehøstingene i NLR Innlandet. Det gir bonden gode råd om riktig slåttetidspunkt. FOTO: Morten Livenengen

– I over 20 år har vi på hedmarken utført prognosehøsting. Det er en tjeneste som både bonden og rådgiveren nyter godt av. Bonden høster et bedre fôr og vi blir sikrere i våre råd, sier Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

Sammen med sine kolleger gjennomfører han prognosehøstinger på rundt 30 steder i hele Innlandet. 

Se hvordan prognosehøsting gjennomføres og hør hvorfor det er viktig

 

Bestemmer slåttetidspunkt

Prognoseprøvene som blir hentet ut, sendes til analyse. Her får man svar på blant annet svar på energikonsentrasjonen i graset – et viktig mål for å bestemme riktig slåttetidspunkt til din produksjon og besetning. 

LES MER: Satser på kvalitet på førsteslåtten (fra arkivet; 2019)

– Resultatene sendes til medlemmer via vårt ukentlige grovfôrnyhetsbrev. Da kan man enkelt finne den prognosehøstinga som er nærmest seg selv og gjøre egne vurderinger ut fra dette. I tillegg til selve analyseresultatet, gir den lokale rådgiveren en vekstbeskrivelse av forholdene i prognoseenga. Det kan være verdifull informasjon når du skal bestemme slåttetidspunkt i egen eng, forklarer Jørgensen. 

Grovfôrtjenester i NLR

Tilgang til resultatene fra prognosehøsting er forbeholdt medlemmer av Norsk Landbruksrådgiving Innlandet. 

Er du ikke meldem? Kan du tenke deg å bli medlem? 

> Meld deg inn i dag

 

NLR har som mål å bidra til at grovfôrproduksjonen er både lønnsom og bærekraftig. Heldigvis trenger det ikke være noen motsetning i dette, snarere tvert imot. Som Norges ledende rådgivingsmiljø på grovfôr kan vi hjelpe bonden til å forbedre produksjonen utfra de unike forutsetningene på gården. Sammen sørger vi for høyere avlinger og riktig fôrkvalitet til en lavere kostnad, på en måte som tilfredsstiller dagens og morgendagens krav og forpliktelser. Vi bidrar til å løse fellesutfordringen om et mer klimasmart landbruk som i større grad er basert på norske ressurser. NLR leverer riktig rådgivingsprodukt til riktig tid. Vi bistår med systematisk gjennomgang av alle ledd i produksjonen og gir forslag til forbedringer. Se nlr.no/grovforFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.