Mange melder om dårlig eller ujevn spiring i gjenlegg både med og uten dekkvekst, og spør om det er tiltak som bør gjøres. Er du i tvil om gjenlegget ditt, her kommer noen punkter:

Vanning

Har du mulighet til å vanne, er gjenlegget noe som bør prioriteres. Spirene som har kommet er sårbare, og er avhengig av væte for videre vekst og for utvikling av rotsystem. Dette gjelder spesielt på skifter med tørkesvak jord.

Bekjempelse av ugras

Frøugras som meldestokk bør sprøytes, helst om morgenen da spalteåpningene på ugraset er åpne og middelet får lettere tilgang. Husk at kløver skal ha minst 1 trekobla blad og gras 2 varige blad ved sprøyting. Rotugras kan være vanskelig å få bort med sprøyting, og luking eller maskinell pussing kan være alternativ.

Les mer: Kjemisk ugraskamp i gjenlegg, eng og beite

Pussing

Ujevn spiring i gjenlegget og god vekst av ugras gjør at maskinell pussing kan være aktuelt. Plantene vil da stimuleres til nye skudd og busking, og gjenveksten kan bli jevnere. Pussing kan fungere brukbart på noen ugras, som meldestokk, mens det er fånyttes på for eksempel vassarve. Det er viktig å pusse lavt nok slik at ugraset ikke kan sette nye skudd. Meldestokk må kuttes under nederste bladhjørne (der bladet er festa til hovedstengelen), ellers kommer den raskt med nye blad.

Reparasjonssåing

Reparasjonssåing i gjenlegg kan være aktuelt hvor det er tynt plantedekke og det er spådd nedbør (evt. mulighet for vanning) i nærmeste framtid. For mest mulig avling i år, kan raigras være aktuelt hvis gjenlegget uansett må tas opp igjen. Artens store frø vil også komme godt med mtp. spireevne. I håp om å berge gjenlegget og ta det med videre til neste år, vil påfyll av en tradisjonell grasblanding også være mulig. Ettersom det allerede er blottlagt jord, kan jobben gjøres med en vanlig såmaskin med påfølgende tromling. Men som alt annet: disse frøene er også avhengig av væte! Vurder derfor dette i sammenheng med værmelding.

Uspira frø «på vent» i bakken

Flere spør om det kan være frø i bakken som ikke har spira enda. Det kan så absolutt være tilfellet, og dette var en av erfaringene fra 2018. Da var det flere som sådde på den tørreste tida i sesongen, og frøet spira først når det kom nedbør ut i august. Tilbakemeldingene var derfor at det var flere sommergjenlegg som klarte seg greit, til tross for varmt og tørt vær, men at spiringa tok lengre tid enn normalt. Med det varme været som er om dagen skal frøet respondere godt hvis det i tillegg kommer noe nedbør. Følg derfor med på om det dukker opp nye spirer i gjenlegget, og vurder plantedekke og tiltak ut fra dette.